Het kabinet die de student uitkleedt, de afgelopen weken kon je er niet aan ontkomen. De universiteiten (en hogescholen?) die alle studenten collegevrij gaven, als student zijnde overal aangesproken om flink te protesteren. Nou leek het me heel leuk om een keer meegemaakt te hebben, zo'n studentenprotest in Den Haag, maar.. toch besloot ik niet te gaan. Allereerst omdat ik niet wil eindigen als langstudeerder en daarom besloot te gaan studeren in plaats van protesteren. Anderzijds omdat ik niet helemaal achter die protesterende studenten sta.
Zou het niet meer opleveren als alle studenten zouden studeren in plaats van klagen en protesteren? Eigenlijk zou ik dit als student natuurlijk nooit mogen zeggen maar stiekem snap ik het kabinet wel. Want als de student niet wordt gekort, is het dan niet de student die de Nederlandse burger uitkleedt? Studenten krijgen meer dan ooit te voren en profiteren daar natuurlijk ook volop van en de Nederlandse burger betaalt. Een jaartje langer doen over je studie? Het enige nadeel is de stufi die wegvalt, maar aangezien je waarschijnlijk meer hebt kunnen werken als je langer doet over je studie, is dat ook weer zo terugbetaald.
De nieuwe plannen zijn dat je een boete krijgt als langstudeerder. Dat betekent een stuk minder studenten die een beetje aanrommelen, studie na studie doen omdat ze geen zin hebben om te gaan werken en meer gemotiveerde studenten die hun studie zo snel mogelijk willen halen. Een aparte groep langstudeerders zijn de studenten zoals je die bij het studentencorps nog ziet. Die besteden hun halve leven aan bestuur zus en bestuur zo zodat ze na 7 jaar er achter komen dat ze nog steeds in studiejaar 1 zitten. Erg slim van deze balletjes met kakschoenen en strakke pakken (waar betalen ze dat trouwens dan weer van?!)!
Dus eigenlijk ben ik als student zijnde nieteens zo tegen de kabinetsplannen. Studeren gaat meer kosten en misschien wordt de stap groter, maar dat betekent ook minder lappers onder de studenten. En als je het goed doet als student heb je die studieschuld zo weer terugbetaald als je eenmaal een baan hebt. En voor alle langstudeerders: die blijken toch allemaal in de politiek terecht te komen dus van die torenhoge studieschuld komen jullie dan vast wel weer af!
Ps. Er zijn trouwens maatregelen die niet voor alle studenten even leuk zijn en het is makkelijk praten voor mij als mainstream studentje die overal makkelijk doorheen rolt. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik niet van alles het fijne af weet. Dus eeh.. als ik er compleet naast zit hoor ik het graag (als je maar geen bestuursstudent bent)!
5 opmerkingen:
Hé, geen lelijk woord over langstudeerders he! Haha.
En ik zie dat je je gekke Spako-woord 'lappers' er ook maar in gestopt hebt?! Jij lekker gelapperd vandaag?:-P
Volgens mij zie je het helemaal goed! Zou het de 'Spakenburgse mentaliteit' zijn, of hebben we hier ook veel langstudeerders?
Ik ben het ermee eens dat het goed is om de langstudeerder eens bij de kraag te vatten en hen bewust te laten worden van de hoge kosten die je als student veroorzaakt. de langstudeerder mag best wat extra betalen voor het onderwijs.
Je vergeet wel een paar belanrijke maatregelen mee te nemen in je beschouwing: de boete voor de instelling voor hoger onderwijs, het afschaffen van het ov-recht en de summiere uitzonderingsregeling in overmachtssituaties.
De boete voor de instelling is het meest kwalijke van de kabinetsplannen. De universiteit betaalt een boete van 3000 euro per jaar als de student meer dan één jaar te veel over zijn studie doet. Gevolg: Verschraling van het onderwijs omdat de instelling ook moet denken aan de portemonnee; garantie voor InHolland praktijken.
De afschaffing van het OV-recht is voor mij als uitwonende student geen enkel probleem. Voor thuiswonende studenten wel. Dat betekent dat je heel veel extra reiskosten bovenop je boete, op het moment dat je nominaal + 1 zit.
Voor mensen met een handicap wordt nog wel een uitzondering gemaakt in de nieuwe regelgeving - andere gezondheidsklachten blijven een grijs gebied. Als je fikse depressie hebt opgelopen moet je dat uit eigen zak betalen. Bovendien krijg je die financiële stress er dan ook nog eens bij.
Je doet besturen die je doet tijdens je studententijd af als een elitair gebeuren bij de corpsvereniging. Alsof mensen die een bestuursfunctie op zich nemen wat ze zelf klauwen met geld kost, alleen maar goed gekleed bier als water wegdrinken en op de zak van de samenleving teren. Zelf heb ik de Happietaria in Groningen helpen opzetten; een doel waarbij je buiten de kaders van je opleiding jezelf ontwikkelt en je inzet voor je naaste in het buitenland. Je hebt geen idee wat ik geleerd heb van het aansturen van mijn commissie en met zn zevenen verantwoordelijk zijn voor het runnen van zo'n restaurant. Maar goed, dat zul je wel onzin vinden; wat jou betreft had ik beter mijn opleiding in 4 jaar af kunnen ronden om groen als gras de arbeidsmarkt te bestormen.
Ik vind dat je een briljant betoog hebt gehouden voor de vele thuiswonende mensen met een overzichtelijke opleiding waar je zo doorheen rolt. Zelf vind ik het een kortzichtig verhaal waaruit blijkt dat je nog niet hebt ontdekt hoe uniek je studententijd is en hoe eindeloos de mogelijkheden zijn. Denk bovendien ook eens aan allen die met een stuk meer moeite door hun studie heen gaan dan jij.
Groetjes,
Harm-Tjeerd Jansma
Hej Harm-Tjeerd,
Eigenlijk kan ik niet anders doen dan je best wel gelijk geven omdat ik er eigenlijk veel te weinig vanaf weet en alles vanuit mijn oogpunt bekijk. Ik heb gewoon geblogt hoe ik erover denk, terwijl ik me er misschien niet genoeg in verdiept heb. Waarschijnlijk is het voor studenten die anders in hun studententijd staan (en dus wel alle mogelijkheden eruit halen zoals jij noemt) of studenten die er door omstandigheden niet zo lekker doorheen rollen weer heel anders.
Ps. jij bent toch die van E&R?;-)
Hoi Ada,
Dat klopt, ik ben die van E&R. Ik kon het even niet laten om te reageren, vooral omdat ik mensen in mijn omgeving, zoals mijn zus die haar reiskosten een vol jaar erbij moet betalen, er flink veel last mee krijgen. Bij haar is het de opvoeding van haar kind die haar studie enigszins vertraagt. Dat soort dingen gaan me aan het hart ;)
Groetjes Harm-Tjeerd
Een reactie posten